JONAS WINTERLAND – BERICHTEN UIT DE SCHEMERZONE

De roots van de in het Nederlands zingende popzanger en poëet Jonas Wonderland liggen in West-Vlaanderen maar van dat typische accent is niets terug te horen in de liedjes die deze in Leuven wonende singer-songwriter op zijn albums opneemt. In 2013 maakten we voor het eerst kennis met zijn werk via de debuutplaat “Mensen Zijn Gemaakt Van Dun Papier”. Twee jaar later kwam er een vervolg met het album “Zwaartekracht En Andere Verzinsels” en nog eens twee jaar verder in 2017 verscheen zijn derde plaat “Liever Uit Balans”.

De nu 37-jarige Jonas Wonderland komt heel graag op een originele wijze uit de hoek en dat bewijst hij ook nu weer met de release van zijn vierde plaat “Berichten Uit De Schemerzone”. Dit acht liedjes tellende album wordt vergezeld van een mooi gelijknamig boek waarin de lyrische songteksten worden afgewisseld met zinvolle quotes om over na te denken en met kortverhalen over uiteenlopende onderwerpen.

Muzikaal blijft het op de cd beperkt tot amper 26 minuten weliswaar erg mooie klanken en zinvolle songteksten. Van de acht songs op het door Stef Lenaerts geproduceerde album “Berichten Uit De Schemerzone” zijn ondertussen ook al twee nummers op single verschenen met “Plaats Onder De Zon” waarop Chantal Acda meezingt en popsong “Laura”, een ode aan de Engelse folkzangeres en songschrijfster Laura Marling. Beide liedjes kunt u beluisteren op de video’s bij deze recensie. Vier van de songs zijn melodieuze en catchy popliedjes met “Laura”, “Treuzelaars”, “Plaats Onder De Zon” en “Alles Komt Goed”. De andere liedjes zijn vier sobere troubadourballads waarin de zang en de poëtische teksten primeren: “Overal Mist”, “Adelaar”, “Soms Kan Het Waaien” en “Vaders en Zonen”.

Bij de plaatopname kreeg Jonas Winterland instrumentale ondersteuning van pianist Alano Gruarin, gitarist Tom Lodewyckx, drummer Laurens Billiet, synthesizerspeler Nicolas Delépine, contrabassist Quinten De Vlaeminck en producer Stef Lenaerts op basgitaar, toetsen, gitaar en percussie. Op zes van de acht liedjes horen we ook een strijkersensemble dat is samengesteld uit Patricia Vanneste, Harm Garreyn, Marijn Thissen en Vanessa Salamon. Daarnaast zingt Chantal Acda mee op “Plaats Onder De Zon” en verleent Omayra Vancayzeele vocale support bij het liedje “Treuzelaars”.

Tot slot willen we hier ter individuele reflectie ook nog enkele quotes uit het boek meegeven:
- Wij zijn de optelsom van alle onmogelijkheden die toch zijn gebeurd.
- Hoe bizar was het, dit verdomd eindige aardse bestaan van ons.
- Je kan beter mooi verliezen dan winnen zonder glans.
- Waarom wordt het belang van treuzelen systematisch onderschat?
- Optreden is gewoon een fantastische manier om alleen te zijn tussen andere mensen.
- Ik heb de tuinhaas gezien, zei ik, en ik begon te huilen.
- Jezelf onbegrepen voelen is de natuurlijke startpositie van de mens.
- Twee jaar lang had ik als nieuwbakken chauffeur vrolijk rondgereden, zonder te beseffen dat langs alle kanten de dood op vier wielen voorbijzoefde.

(valsam)

18 februari 2002: Boekvoorstelling ‘Berichten uit de schemerzone’, Barboek, Leuven
21 februari 2020: Cultuurhuis De Zeepziederij, Bree
25 maart 2020: CC Het Gasthuis, Aarschot
4 april 2020: CC ’T Schaliken, Herentals


 

Artiest info
Website  
 

Label: Evil Penguin Records

video